Bamboul'âne

Met een ezel, hoe doe je dat?

U had nog nooit contact met een ezel, of u wandelde nog nooit alleen in de natuur?
Geen paniek!
Wat ik u graag wil bieden is vertrouwen, in uzelf, in onze ezels, in onze omgeving. En daar hebben we tijd voor nodig...
Daarom vraag ik u om voor elke ezelwandeling iets vroeger te komen, zodat we de tijd hebben om uw vertrek goed voor te bereiden. Zelfs indien u er slechts voor een uurtje op uit trekt. En zelfs indien u al eens de «Tour de France» deed met een ezel!
Vanaf haar onstaan maakt Bamboul’âne deel uit van het professioneel netwerk «FNAR-Âne et randonnée». Alle ezelshouders, verbonden aan FNAR, respecteren een kwaliteitscharter dat de ethische regels en de goede praktijken van dit beroep heeft vastgelegd.

Veel uitleg en weinig benodigdheden

Samen met FNAR hebben wij boekjes opgesteld waarin u allerhande informatie vindt over ezels, hun gedrag en hun geschiedenis. Deze boekjes zullen u begeleiden doorheen heel uw wandeling.

Voor uw vertrek breng ik graag wat tijd met u door om er zeker van te zijn dat u alles goed begrepen heeft: gebruik van het materiaal, uw houding met de ezels en alle mogelijke gedrag van de ezels in de ene of de andere situatie.

Dit is een belangrijk uitwisselmoment, ook al wandelde u reeds verschillende keren met een ezel. Want elke ezel en ook elke ezelhouder is verschillend, het materiaal is aangepast aan zijn of haar manier van werken, aan het terrein en aan de ezels.

Daarbij probeer ik u uit te leggen hoe (volgens mij) ezels denken. Dit zal ervoor zorgen dat u ze beter begrijpt, dat u kunt inspelen op hun reacties en dat u hen plezier doet.

De dag voor uw vertrek bekijken we de kaarten en de topo-gidsen die u doorheen uw ontdekkingstocht van onze prachtige landschappen zullen leiden.

Voor vertrek bekijken we samen de details van uw trip.

Zachte mobiliteit, een nieuwe manier om zich te verplaatsen

We leven in een snel tijdperk. Onze verplaatsingen gaan steeds sneller, we communiceren vliegensvlug en we consumeren in enkele muiskliks.
Tijdens een wandeling met een ezel leren we opnieuw onze tijd te nemen.
Wandelen is een vorm van zachte mobiliteit, maar om te wandelen met een ezel zal u zich moeten ontdoen van alle vormen van prestatiedrang.
Een ezel wandelt gemiddeld tussen de 4 en de 5 km per uur,  hij weegt ongeveer 250 kg en de ezel weet heel goed dat hij diegene is die het zwaarste deel van uw bagage draagt. U zal hem dus niet sneller kunnen doen stappen!

Deze snelheid is eigenlijk net zoals die van een man of vrouw die de tijd neemt om van het uitzicht te genieten, een man of vrouw die lang willen wandelen om ver te geraken.
Deze snelheid is ook goed aangepast aan kinderen die, voor een keer, niet de enigen zijn die achter hun ouders aanslenteren. De wetenschap dat ze op de ezel kunnen rijden als hun benen niet meer kunnen motiveert hen meer om nog een stukje door  te wandelen.


Samen met de ezels leren kinderen wandelen te apprecieren. Ze verzorgen de ezel, ze kunnen ze leiden, te eten en drinken geven,… Kinderen leren zo ook om respect te hebben voor levende wezens, ze begrijpen dat dieren ook behoeftes hebben en dat ons gedrag tegenover de dieren gevolgen heeft.


Op wandeltocht vertrekken met een ezel wil zeggen dat we ons ontkoppelen van het ritme dat onze levens bepaalt. In de zomer moet u zo vroeg mogelijk vertrekken en lange pauzes nemen tussen 12 en 15 uur, zodat u niet in de volle zon hoeft te wandelen.

Retour haut de page ▲
Bamboul'âne
La cabane du Gourjas 05300 Éourres
+33 (0)6 61 00 49 71 ~ bamboulane.05@gmail.com ~ Mentions légales
» NOUS CONTACTER
Bamboul'âne